slide1
Adauga sarbatorilor
un strop de savoare orientala
banner1-bg
Green koala
iti face dimineata mai dulce

Glosar de termeni de cafea

Aceasta este o lista alfabetica de cuvinte si expresii speciale legate de cafea, inclusiv tipurile de cafea. De asemenea, cuvintele din acest glosar de termeni pot fi folosite pentru a descrie mai bine aromele cafelei. Acest articol este ideal pentru cei care vor sa invete termenii de specialitate si pentru cei care doresc sa isi dezvolte propriul “vocabular de cafea”. In plus, acest articol va ajuta sa faceti o alegere educata atunci cand alegeti o noua varietate de cafea, pentru a o incerca.

O cafea, ca un vin bun, are variate arome, gusturi, mirosuri si intensitati. Dincolo de gust si miros, cafeaua poate sa emane diferite arome, cum ar fi ciocolata, fructe sau flori. A savura o cafea aromata este un ritual senzorial: cand serviti o ceasca de cafea, mirositi profund aroma cafelei inainte de prima inghititura. Astfel, aromele de pe cerul gurii se intensifica la prima sorbitura iar experienta este completa.

 • Aciditate:
  In conversatiile zilnice, “aciditatea” este un termen neatractiv dar, in industria cafelei, acest termen reprezinta o calitate dezirabila. “Aciditatea gustului” reprezinta claritatea gustului, insufletirea cafelei. Fara aciditate, cafeaua are un gust plan si monoton. Toate cafelele de calitate contin un anumit nivel de aciditate, a nu fi confundat cu nivelul PHului, care variaza de la scazut (moale) la inalt (plina de viata).
 • Amarui:
  Gustul amarui este unul din cele patru gusturi de baza pe care le simtim si este detectat in spatele limbii. Un anumit grad de amarui ofera o aroma deplina cafelei. Gustul amarui al cafelei se datoreaza in mod special procesului de prajire intensa a boabelor de cafea si poate fi deranjant daca atinge un nivel inalt.
 • Arabica:
  Boabele rezultate din planta de cafea din soiul Arabica tind sa aiba o aroma mai acida, usoara, cu note de lamaie sau de lemn dulce. Procesul de crestere a boabelor Arabica este mai greu, fapt ce claseaza cafeaua Arabica in categoria cafelelor scumpe. In America, marea majoritate a cafelelor gourmet au la baza boabe Arabica in timp ce alte soiuri de boabe sunt slab reprezentate. Daca v-ati obisnuit cu cafeaua 100% Arabica, va recomandam sa incercati Creative 3 sau Creative 5. Daca doriti sa incercati ceva nou, va recomandam sa incercati Creative 2 – un amestec de boabe Arabica si boabe Robusta.
 • Buon Me Thuot – tinutul muntos:
  Tinutul muntos din zona Buon Me Thuot poarta numele orasului Buon Me Thuot si este cunoscut in lume pentru pamantul rosu fertil, pentru climatul subtropical si pentru sistemul de irigatii spectacular.
 • Cà phê sua dá sau Cafe sua da:
  In esenta, “Cà phê sua dá” este termenul pe care oamenii il folosesc cand se refera la cafeaua Vietnameza. Cà phê sua dá reprezinta un stil distinct de infuzare si servire a cafelei. Principala caracteristica a Cà phê sua dá este infuzarea si servirea cafelei individual, in filtrul Phin, cate unul pentru fiecare ceasca. Cà phê sua dá se prepara, in mod autentic, cu crema de lapte (lapte condensat indulcit).
 • Caramel:
  O nota dulceaga, similara cu aroma bomboanelor sau a siropului de zahar caramelizat, fara sa fie ars.
 • Catimor:
  Boabele rezultate din planta de cafea din soiul Catimor sunt amarui, exotic, cu aroma apriga si se gasesc foarte rar. Boabele Catimor sunt folosite pentru a oferi un plus de aroma amestecurilor de cafea care contin mai multe varietati de boabe. Pentru a va bucura de aroma deosebita a boabelor Catimor si daca preferati cafeaua tare, va recomandam amestecul de cafea Creative 4 Premium Culi sau House Blend.
 • Chari:
  Boabele rezultate din planta de cafea din soiul Chari au aroma de fructe, clara, si sunt dificil de crescut. Din cate stim, Trung Nguyên este singura marca de cafea de pe piata, la ora actuala, care cultiva boabe Chari.
 • Ciocolatiu:
  O aroma care aminteste de ciocolata neindulcita sau de pudra de cacao.
 • Cremos:
  Termenul “cremos” se refera la densitatea ridicata a cafelei, cu o senzatie catifelata si bogata inca de la prima inghititura.
 • Culi:
  Culi este cuvantul Vietnamez folosit pentru cireasa de cafea, renumita si sub numele de peaberry. In mod obisnuit, in interiorul fiecarei cirese de cafea se afla doua boabe. Cu toate acestea, la aproximativ 5% din recolta, se gaseste o boaba Culi. Datorita faptului ca planta depune mai multa energie in dezvoltarea acestui bob de cafea, boabele Culi au o aroma mai puternica si mai intensa. Renumele boabelor Culi este de talie mondiala tocmai pentru aroma unica, desavarsita. Trung Nguyên foloseste in amestecurile lor de cafea trei varietati de boabe Culi, in functie de specia de planta: Culi Robusta, Culi Arabica si Premium Culi.
 • Curat:
  O cafea cu textura rafinata si clara la degustare; opus al texturei seci.
 • Densitate:
  Densitatea poate fi descrisa ca “senzatia lasata de cafea cu fiecare inghititura”, impresia unei “greutati” a cafelei pe limba. Densitatea cafelei poate fi determinata inca de la prima inghititura. “Densitatea” din cafelele noastre variaza de la mediu la foarte mare.
 • Espresso:
  Cafeaua espresso este rezultatului unui proces de infuzare prin care se prepara cafeaua macinata. Presiunea si aburii sunt factorii principali care confera cafelei o serie de arome bogate si o intensitate mare. Cu toate acestea, acest proces de infuzare elibereaza tonuri amarui. Boabele care sunt destinate acestui proces de infuzare sunt in general selectate in functie de aciditatea lor scazuta sau a lipsei de tarie (din acest motiv sunt folosite si in fabricarea de dulciuri). Datorita aromei puternice, cafeaua espresso poate fi amestecata cu lapte sau cacao si poate fi servita ca baza pentru diverse bauturi pe baza de cafea fara a eclipsa aroma cafelei.
 • Plat:
  O cafea fara viata, cu aciditate scazuta.
 • Prospetime:
  Toate cafelele pe care le comercializam sunt ambalate special pentru a-si pastra prospetimea, pana la data specificata pe ambalaj. Marea majoritate a tonurilor de aroma sunt volatile si se degradeaza in urma expunerii la oxigen. Astfel, cafeaua macinata devine amaruie si isi pierde complexitatea, odata cu expunerea prelungita la oxigen. Dupa deschiderea unei pungi de cafea, strangeti punga astfel incat sa iasa tot aerul afara, apoi impaturiti punga si inchideti-o folosind un clips. Cafeaua macinata isi va pastra aroma proaspata intre una si doua saptamani, in functie de expunerea la aer. Cafeaua boabe isi va pastra aroma peo perioada de doua ori mai lunga.
 • Sec:
  O cafea cu o aroma finala uscata, seaca. In unele cazuri, cafeaua de acest tip poate fi clasificata ca fiind aspra.
 • Terestru:
  O caracteristica a aromei care este similara cu mirosul de pamant proaspat, umed.

Comentarii

comments

Tags: , , , , , ,

Creativ Cafe

Creativ Cafe este singurul distribuitor de cafea vietnameza din Romania. Produsele din gama Trung Nguyên pot fi comandate direct din magazinul online.